Haber

Savaş uçağının yakıt deposu Ankara’da neden düştü?

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, dün Ankara üzerinde uçan F-4 savaş uçağından kopan yedek yakıt deposunun Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü’nün açık otoparkına düşmesiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Karakuş, F-4 uçaklarının sadece Eskişehir’de uçtuğunu ve TEKNOFEST için Ankara’ya geldiğini belirterek, 6-7 gün açık alanda kalan uçağın havalanmasının ardından böyle bir olayın yaşandığını sözlerine ekledi.

Karakuş, olayda yakıt deposunun serbest bırakılması için düğmeye basılmadığını kaydetti. “Düğmeye basılsaydı 2 tank birden düşecekti. Sadece bir tank düştüğü için kısa devre olmuş demektir. Bu harici yakıt tankları daha uzun menzile gitmek için kullanılan yedek tanklardır. Daha fazlasını görüyorduk. Daha önce uçaklar dışarıda beklediği için yakıt deposu düşüyor. 1970′ Uçuştan sonra uçak barınakları yapıldı. Uçakların uçuştan sonra gelip girdiği ve uçuşa giderken girdiği yer barınak. Toz bulutları havada kalıyor. Elektronik sistemlere zarar vermesinler diye uçuşa kadar korunun. Bu durumda yağmur yağması da söz konusu. “Gitmesi gerekiyorsa dönüşle çekersiniz. Çekmeyle birlikte yerçekiminde de bir artış olur. Burada rastgele kasıtlı bir hareket yoktur. Kısa devre yapınca bu tank resen düştü.”dedi.

‘TAF ZARARLARINI ÖDEYECEK’

Bu ve benzeri durumlarda oluşan zararların Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ödendiğini belirten Karakuş, “Bazıları ‘Hayır efendim, araçlarınızın sigortası var mı, sigorta ödüyor’ diyor. Sigortanın havadan düşen bir insana tazminat ödeme sorumluluğu var mı? Silahlı Kuvvetler bu tür şeyler yük yaratmasın diye bütün bunları ödüyor. Diyelim ki uçak düştü, 200 dönüm buğday tarlası yandı. Bu oldu mu? Oldu. Ben kasabaya değil şehre düşmeyeyim diye. Bütün tazminatı Hava Kuvvetleri ödüyor. Biz bununla çok karşılaştık. Hava Kuvvetleri olarak 15’ten fazla şehidimiz var.”söz konusu.

Ayrıca Karakuş, söz konusu uçağın yakıt depolarının dolu olmadığını, dolu olması durumunda büyük bir felaketin yaşanabileceğini vurguladı. “Hava Kuvvetlerimiz bu konuda büyük hassasiyet gösterdi ve yakıt doldurmadı. Belki böyle bir şey olursa kaza büyümesin. Burada Hava Kuvvetlerinin bir ihmali var mı diye soranlar var. Mesela. , Amerika Birleşik Devletleri’nin Miami civarından gönderdiği uzay mekiği düştü. Neden düştü? Yakıt. tankının buzlanmasından dolayı düştü”ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu