Ekonomi

Külliye’de ekonomi zirvesi sona erdi: Enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi temel hedef.

ekonomi Uyum Komisyonu’nun 3,5 saatlik toplantısında Eylül ayında kamuoyu ile paylaşılması planlanan Orta Vadeli Programın (OVP) hazırlık süreci ele alındı. Açıklamada, “OVP ile makroekonomik hedeflerimiz ve yapısal reform politikalarımız güncellenerek önümüzdeki 3 yıllık yol haritası ortaya konacaktır. Önümüzdeki dönemde temel makroekonomik hedefimiz enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere indirmektir. ” ifadeler yer aldı. Toplantıda ayrıca stokçuluğun ve fahiş fiyat artışlarının önlenmesine yönelik değerlendirmelerde bulunuldu.

EKONOMİNİN KRİTİK İSİMLERİ HAZIR

Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İbrahim Yumaklı katıldı. , Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı. Strateji ve Bütçe Lideri İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Şahap Kavcıoğlu, AK Parti Küme Lideri Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala ve ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

“VERGİ VE TASARRUF ÖNLEMLERİYLE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ GÜÇLENDİRMEK”

Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: ekonomiUyum Konseyi, Türkiye’nin Yüzyıl Vizyonu çerçevesinde yeni ekonomik gelişmeler ve öncelikli konulara odaklanacak. ekonomi politikalarını görüşmek üzere bu dönemin ikinci toplantısını yaptı. Haziran ayında yaptığımız ilk toplantıdan bu yana mali disiplinin sağlanması, iç talebin dengelenmesi, cari açığın düşürülmesi, rezervlerimizin güçlendirilmesi ve enflasyonla mücadele konularında değerli adımlar atıldı. Bu dönemde, depremin bütçe üzerindeki etkilerinin hafifletilmesi ve kaynak tahsisinin güçlendirilmesi amacıyla alınan vergi düzenlemeleri ve kemer sıkma tedbirleri ile finansal istikrarın pekiştirilmesi ve sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi hedeflenmiştir.

Toplantıda ele alınan konular aşağıda özetlenmiştir;

  • Bugünkü toplantıda öncelikle mevcut makroekonomik gelişmeler ve bütçe görünümü değerlendirildi.
  • Ekonomide öngörülebilirliği artıracak ve beklentilere yön verecek Orta Vadeli Program (OVP) hazırlıkları gözden geçirildi. OVP ile makroekonomik hedeflerimiz ve yapısal reform politikalarımız güncellenecek ve önümüzdeki üç yılın yol haritası ortaya konacaktır.
  • İlgili tüm birimlerin istişaresiyle hazırlanacak OVP’nin öngörülebilirliği artırarak yatırım ortamına değerli katkılar sağlaması bekleniyor.
  • Mali disipline dayalı maliye politikamızın kamuda tasarruf anlayışıyla güçlendirilmesiyle elde edilecek mali alan, vatandaşlarımızın refahını artırmak için kullanılacaktır.
  • Deprem harcamaları hariç, bütçe açığının milli gelire oranını AB standartlarında tutacak bir yaklaşım sürdürülecektir.
  • Toplam maliyeti 104 milyar dolara ulaşan depremle ilgili tüm ilgili kurumların uyum içinde hareket etmesi sağlanacak ve gerekli değişiklikler yapılarak deprem bölgesindeki ekonomik ve sosyal hayatın rehabilitasyonuna tüm kurumların öncelik vermesi sağlanacaktır. bütçe imkanları dahilinde.
  • Önümüzdeki dönemde temel makroekonomik hedefimiz enflasyonu yeniden tek haneli seviyelere indirmektir. Bu kapsamda toplantıda, finansal istikrarın yanı sıra fiyat istikrarının devamına yönelik olarak Merkez Bankası’nın sorumluluğunda olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alındı.
  • Para politikasının genel çerçevesi ve son dönemde atılan miktarsal sıkılaştırma adımları hakkında bilgi verilerek, Döviz Korumalı Mevduata ilişkin gelişmeler değerlendirildi.
  • Toplantıda özellikle mesleki eğitim merkezlerine devlet katkısının etkinliği değerlendirilerek, tasarruf ve etkinliğin artırılmasına yönelik kararlar alındı.
  • Otomotiv ve gıda perakende sektöründe son dönemde meydana gelen arz-talep istikrarını bozan stokçuluk ve haksız uygulamaların ve bunlara bağlı fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir.
  • Ekonomi Uyum Komisyonu üyeleri tarafından Türk Yüzyılında daha güçlü ilerlememizi sağlayacak gündem önerileri sunuldu ve bu süreçte ilgili tüm kurumlarımızın uyum, işbirliği ve tam uyum içinde çalışma kararlılığı vurgulandı.
  • Güven ve istikrar ortamında enflasyonla mücadelenin öncelik olmaya devam edeceği, aktif ve kararlı adımların eşgüdüm içinde uygulanacağı, katma değeri yüksek üretimi, ihracatı ve nitelikli yatırımlarla potansiyel büyümeyi daha da güçlendirecek, istihdam artışını destekleyecek, Tasarrufları artırmak ve mevcut süreçler açığında kalıcı iyileştirme sağlamak.

golyakahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu