Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin Büyüme Verileri Değerlendirmesine Gelen Tepkiler

Bugün açıklanan Türkiye 2022 yılı 3. çeyrek GSYH datalarında yüzde 3,9 oranında bir büyüme görülürken, bu büyüme evvelki devirlere nazaran bir gerileme söz ediyor. Dünya genelinde problemli olan ekonomilerde ‘sayısal’ olarak başarılı algısı oluşturan data, enflasyon ve başka makroekonomik dataların de olduğu tabloda, bahardan fazla güz üzere görünüyor. Lakin iktisat idaresi seçime giden süreçte ana amaç olan büyümeye dikkat çekmeye devam ediyor. Toplumsal medyada da sorular soruluyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Orta Vadeli Program’da öngörülen biçimde yüzde 5 civarı büyüme ile kapatarak bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağımızı söyledi.

Nebati, açıklanan GSYH (büyüme) datalarıyla ilgili Twitter hesabından değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomimiz 2022 yılı üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 3,9 büyümüştür. Böylelikle birinci dokuz aylık devirde büyüme yüzde 6,2 olmuştur. Orta Vadeli Program (2023-2025)’da öngördüğümüz halde yüzde 5 civarı büyüme ile kapatarak bu yıl da en güçlü büyüyen ülkelerden biri olacağız. Büyümemize iç ve dış talep 7 çeyrektir müspet katkı vermekte ve 9 çeyrektir kesintisiz büyüme sürecimiz devam etmektedir. Büyümeye iç talep 3,2 yüzde puan, net dış talep ise 0,7 yüzde puan katkı vermiştir.

Türkiye İktisat Modelimizin kıymetli gayelerinden biri olan ihracat ve makine-teçhizat yatırımlarının üçüncü çeyrek büyümesine katkısı toplam 4,4 yüzde puan olmuştur.

Ülkemizin kendine has dinamiklerini, geçmiş deneyimlerini ve potansiyelini dikkate alarak; Türkiye’yi büyüten, yatırımcılarımızın önünü açan, istihdam odaklı siyasetleri uygulamaya devam etmekte kararlıyız.

Sosyal medyada ise Bakan’ın yorumlarına gelen yansılar öne çıktı.

Desteklerin olduğu görülürken,

Genel olarak büyümede hissesini arayan kesim durumu sorguluyor.

Özellikle enflasyonla ilgilenen vatandaş,

Bolluk efekti veren kredi büyümesindeki “selektif” kredileri de sorguluyor.

Kim büyüyor?

Nerede büyüyor?

Ne vakit büyüyor?

Ekonomideki dinamiklerin seçimlere kadar sürdürülebilecek olup olmadığı da sorgulanıyor.

Siz neleri sorguluyorsunuz?

Yorumlarda buluşalım??

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu